Ekoloji Atölyesi
Ekoloji dersi kapsamında öğrencilerle doğayla bağlarımızı güçlendirme adına bir çalışma yapıyoruz. Yediğimiz yiyeceklerin nereden geldiğini, nasıl büyüdüğünü, kendi elleriyle büyütmenin nasıl bir duygu olduğunu onları öğretmeye teşvik ediyoruz. Kendi büyüttükleri sebze ve meyveleri daha çok severek, daha önce hiç yemedikleri denemedikleri sebzeleri yiyerek yeni şeyler öğreniyorlar. Yedikleri sebze meyvelerin tohumlarını öğrenerek ek yeni bilgiler öğreniyorlar. Ağaçları tanıyorlar, bitkileri görüyorlar. Doğadan topladığımız ağaçlarla, taşlarla, odunlarla oyun kurmayı, bunlarla sanat etkinliği yapmayı öğretiyoruz. Aynı zamanda bitkilere bakarken kendi öz becerilerini geliştirmiş oluyorlar. Bir bitkinin sorumluluğunun tamamıyla öğrencilere verdiğimizde sulamasından büyümesine, toprağın işlenmesinden yabani otların temizlenmesine kadar her süreci çocuklarla beraber yapıyoruz. Ve hepsine tek tek yaptırıyoruz. Böylelikle bir ürünün nasıl büyüdüğünü, sofraya nasıl geldiğini de görmüş oluyorlar. Verdikleri emeğin karşılığını alırlarken çiftçiliği de öğrenmiş oluyorlar. Bitkiler üzerinde güneşin ve suyun nasıl etkisi olduğunu görmüş oluyorlar. Aynı zamanda matematiği, sanatı, coğrafyayı öğretiyoruz. Bitki büyümesiyle birlikte derslerle aradaki bağlantıları kurmuş oluyoruz. Avrupa’da yapılmış araştırmalar var. O yüzden birçok okul orman okulu pedagojisini de ekoloji dersini bünyesine almaya başladı.
Özellikle küresel ölçekteki kirlenmenin önlenmesi konusunda küçük yaşlarda çocuklara çevre bilincinin öğretilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir tarım, ekolojik döngü bunları olabildiğince öğretmeye çalışıyoruz. Sıfır atık, geri dönüştürülmüş ürünler konusunda çocuklarımızı bilinçlendiriyoruz. Yine sanat etkinliği, materyaller kullanarak, oyunlar kurdurarak çocuklara bir ürünün kırılsa da bozulsa da tamir edilerek tekrar kullanılacağını öğretiyoruz. Böylelikle direkt çöpe atmak değilde tekrar dönüştürme kavramları üzerinde uygulamalı olarak konuşmuş oluyoruz. Toprakla uğraştıkları için, çocukların zaten olabildiğince negatif enerjilerini atmalarını sağlıyoruz. Zaten doktorlar vücut sağlığı için çimlerde toprakta yalınayak yürünmesini istiyor. Toprakla uğraşan çocuklar daha zeki, problem çözme yetenekleri daha çok gelişen çocuklar oluyor. Bizim de amacımız ve hedefimiz zaten bunu başarmak.
Ekoloji dersi kapsamında çocuklara kattığımız diğer olumlu şeyler arasında problem çözme yetenekleri daha çok gelişen çocuklar yetiştirmiş oluyoruz. Toprakla bol bol uğraşarak olabildiğince stresten uzaklaşsınlar, toplumla daha barışık insanlar haline gelsinler istiyoruz. Yine doğayla iç içe olan çocuklarımızı böceklerden hayvanlardan korkmamaları için eğitiyoruz. Toprağa dokunmaktan, çamurdan ve kirlenmekten korkmayan, özgür ruhlu bireyler olarak yetişsinler istiyoruz. Böylece çocuklar daha mutlu oluyorlar. Daha serbest ve özgür hissettikleri için stresten arınıyorlar. Bağışıklık sistemleri güçleniyor. Aynı zamanda alerjik problemi olan çocuklar için de çok fazla olumlu etkisi var. Her şeyden önce alerji riskini azaltıyor. Alerjisi olan çocuklarda iyileşmeye sebep olabiliyor. D vitamini kemik gelişimi için önemli. Dışarıda oynamaya ek olarak toprakta toprakla beraber alınan vitaminlerle bu konuda daha katkı sağlanmış oluyor. Yeni yeni bilgiler öğrendikçe özgüvenleri artan çocuklar yetiştirmiş oluyoruz.