Düzce Beden Eğitimi – Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu

Düzce Beden Eğitimi

0-6 Yaş Beden Eğitimi

Düzce’de bulunan Oyna Öğren Anaokulu’muzda beden eğitimi, çocuklarımızın sağlıklı yaşaması adına önem verdiğimiz faaliyetler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Dönemin sağlık bakanlarından Dr. Ahmet Demircan yaptığı bir açıklamada ülkemizde obez çocuk oranının 2009’ta %8.3 iken maalesef %9.9’a yükseldiğini açıklamıştı. Başka bir deyişle her 10 çocuktan bir tanesi obezdir. Yine Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce yürütülen  “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de

  • 0-5 yaşta obezite oranı %8,5 (erkek %10,1, kız %6,8)
  • 6-18 yaşta obezite oranı %8,2 (erkek %9,1, kız %7,3)’dir.

0-5 yaşta fazla kilolu olanlar %17,9, fazla kilolu ve şişman olanlar %26,4 olarak tespit edilmiştir. Avrupa’da ise durum daha vahim boyutlarda. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklamasına göre Avrupa Bölgesi’nde obezite, her üç kişiden biri ile giderek artan bir zorluk teşkil etmektedir. Okul çağındaki çocuklar, dört ergenden biri ve yetişkin nüfusun neredeyse %60’ı şimdi aşırı kilolu veya obezite ile yaşıyor. Açıklamada obezitenin önemli bir risk faktörü olduğu dikkat çekilerek kanserler ve kardiyovasküler hastalıklar dahil bulaşıcı olmayan hastalıkların obezlerde daha sık görüldüğü ifade edildi. Obezite ile yaşayan insanların ciddi sonuçlar yaşama olasılığının daha yüksek olduğu DSÖ tarafından belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre Dünya çapında 1 milyardan fazla insan obez. Bunların 650 milyonu yetişkin, 340 milyon ergen ve 39 milyon çocuk. Bu sayı hala artıyor. DSÖ, 2025 yılına kadar yaklaşık 167 milyon insanın (yetişkinler ve çocuklar) fazla kilolu veya obez oldukları için daha az sağlıklı olacağını tahmin ediyor.

Obezite vücut sistemini etkileyen bir hastalık olup kalbi, karaciğer, kalp, böbrek, eklemler ve üreme sistemini doğrudan etkiler. Tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon ve felç, çeşitli kanser türleri ve ayrıca zihinsel sağlık sorunları gibi bir dizi bulaşıcı olmayan hastalığa (BOH) yol açar. Obezitesi olan kişilerin de COVID-19 için hastaneye yatırılma olasılığı üç kat daha fazladır.

Düzce 0-6 Yaş Beden Eğitimi Dersi

Bu gerçeklerin ışığında Düzce Özel Oyna ve Öğren Anaokulu olarak çocuklarımızın 0-6 yaş beden eğitimi dersine özel önem vermekteyiz. Sağlıklarına fayda sağlamak için 5 yaşından büyük çocuklar her gün en az 60 dakika fiziksel olarak aktif olmalıdır. Çocuğunuzu her gün fiziksel olarak aktif olmaya teşvik etmek, onu tüm yaşamları boyunca aktif ve sağlıklı olmaya hazırlayacaktır.

Anaokulu Beden Eğitimi Hareket Etmeleri İçin Fırsat

Teknolojideki gelişmelere paralel oyun sektörünün Hollywood Sinema sektörünü sollayan yükselişi en fazla çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Çocuklarımız maalesef  genellikle elektronik cihazlar kullandıkları için, oturarak veya uzanarak (hareketsiz davranış olarak bilinir) her zamankinden daha fazla zaman harcıyorlar. Bütün çocuklar okulda oturarak, ödev yaparak ve okuyarak zaman geçirirler. Ancak bir denge kurmak ve hareket etmeleri için daha fazla fırsat bulmak önemlidir.

Uzmanlar, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların ekran karşısında günde 1 saatten fazla kalmamasını tavsiye ediyor. 2 yaşından küçük çocuklar için hiçbir şekilde ekran başında kalmaları önerilmez. 5 ila 12 yaş arası çocuklar, televizyon, oturarak elektronik oyunlar, taşınabilir elektronik cihazlar veya bilgisayarlar dahil olmak üzere eğlence için günde 2 saatten fazla ekran başında vakit geçirmemelidir.

Egzersizin sağlığa faydaları

Egzersiz, çocukların daha hızlı nefes almasını ve kalplerinin daha hızlı atmasını sağlayan herhangi bir şey olabilir. Günde 60 dakika daha az oturmak ve egzersiz yapmak (hepsi bir arada olmak zorunda değil) çocuklar için aşağıda sıraladığımız sağlık açısından faydalar sağlayabilir:

  • Sağlıklı kemikler, kaslar ve eklemler geliştireceklerdir.
  • Sağlıklı kalp ve akciğerler geliştireceklerdir.
  • Koordinasyonları, güçleri ve kas kontrolleri gelişecektir.
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığını koruyacaklardır.
  • Vücutları daha esnek hale gelecektir.
  • Dengeleri ve duruşları gelişecektir.
  • Beyinleri, daha iyi konsantrasyon ve düşünme becerilerine yol açan hayati bağlantılar geliştirecek.
  • Kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıkları daha düşüktür.

Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Etmek İçin İpuçları

  • Çocuğunuzun sevdiği ve eğlenceli olduğu aktiviteleri seçin.
  • Çocuğunuzun gününe fiziksel aktivite katın; örneğin okula yürüyerek, arabayı yıkayarak veya bahçeye yardım ederek.
  • Çocuğunuzu, ekran başında geçirilen zaman yerine park ziyareti gibi bir etkinlikle ödüllendirin.
  • Çocuğunuzu övün ve cesaretlendirin.
  • Kendiniz aktif olun ve tüm aileyi dahil edin.
Düzce Beden Eğitimi

Düzce Jimnastik

Düzce Beyciler Mahallesi Prestij-1 Konutları içerisinde bulunan Oyna ve Öğren Anaokulu’muzda cimnastik ve fiziksel aktivitenin geniş kapsamlı birçok faydası bulunmaktadır. Beden eğitiminin etkileşimli ve işbirlikçi doğası, çocukları birlikte çalışmaya ve birbirlerini desteklemeye teşvik ederek özgüven, empati ve anlayış geliştirebilir. Beden eğitimi, öğrencileri yaratıcı olmaya, problem çözmeye ve gelecek için plan yapmaya teşvik eder. Öğrenciler birlikte çalışarak, risk almayı ve çatışmayı, iletişim kurmayı ve yönetmeyi öğrenirken fiziksel ve entelektüel zorlukların üstesinden gelebilirler. Bir örnek verecek olursak, kendi fiziksel oyununu, kurallarını, ekipmanını ve alan gereksinimlerini oluşturan çocuklar olabilir. Çocuklar, oyunu planlayarak, uygulayarak ve diğerlerinin oyuna katılımını destekleyerek, grup rolleri tahsis edecek ve kendi öğrenmelerinin önünü açacaklardır. Son olarak, oyunun kendileri ve başkaları üzerindeki etkisi üzerine düşünürler. Bu yaklaşım, etkinliğin sağlayacağı fiziksel gelişim sonuçlarının yanı sıra karar verme, problem çözme ve düzenleme yoluyla bilişsel gelişime de katkıda bulunacaktır. İletişim, paylaşım ve anlayış yoluyla sosyal farkındalığı teşvik edecek ve duygusal gelişimi destekleyerek çocukların özgüven, öz farkındalık ve motivasyon geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu sosyal ve duygusal nitelikler paralel olarak çalışmalı ve zindelik, beceri geliştirme, liderlik ve bilişsel çıktıları tamamlamalıdır. Ne yazık ki, genellikle sadece spor, oyun olarak görülür. Beden eğitiminin sağladığı tüm öğrenme potansiyeli yelpazesinden yararlanmak için okullar ve öğretmenlere büyük bir görev düşmektedir.

Fiziksel Oyunun Önemi

Beden eğitimi ve fiziksel oyunu çocukların ilk yıllarına dahil etmenin birçok avantajı vardır.

Bir çocuğun yaşamının ilk altı yılı, özellikle büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, ebeveynlerin, velilerin ve eğitmenlerin, hayatlarının geri kalanında onları hazırlamak için büyümeyi ve gelişmeyi teşvik edecek yöntemler bulmaları önerilir.

İnce Motor Becerileri ve Kaba Motor Becerileri

Beden eğitiminin iyi yaptığı en önemli şeylerden biri, çocukların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır. Çocukların katılmayı sevdiği tüm koşu ve tırmanışları düşünün. Çocuklar denge ve koordinasyonlarını geliştirirken aynı zamanda olumlu hareketlilik avantajları da elde edebilirler. Beden eğitimi; fırlatmayı, yakalamayı, zıplamayı ve tekme atmayı öğrenmek gibi temel motor becerilerin gelişimini destekler.

Fiziksel Faydalar

Güçlü kaslara ve kemiklere sahip olmak herkes için, özellikle de küçük çocuklar için büyük fayda sağlar, çünkü çoğu zaman birçok cesur ve zorlu aktiviteye katılırlar.

Çekme, itme, tırmanma ve atlama, beden eğitimi ve fiziksel oyun gibi aktivitelerle uğraşırken, güçlü kasların ve kemiklerin büyümesine büyük fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Oyun alanlarına uygun açık hava spor ekipmanları sunan okullar ve kreşler, çocukların çok önemli bir yaşta kemik sağlığını ve kas gelişimini güçlendirmelerine olanak tanır.

Zihinsel Gelişim

Beden eğitimi ve fiziksel oyunun en büyük avantajlarından biri, çocuklarda hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabilmesidir. “Sağlam Kafa Sağlam Vücutta Bulunur” atasözünden örnekle düzenli beden eğitimine katılan her çocuğun, katılmayanlara göre daha iyi bir fiziksel sağlığa sahip olma şansı çok daha fazladır. Artan yoğunlukta çeşitli fiziksel oyunlara ve fiziksel aktivitelere maruz kalan çocuklar için, zihinsel sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Fiziksel oyunlara ve fiziksel hareketleri içeren oyunlara daha az zaman harcayan çocuklar, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık problemlerinde daha fazla risk taşırlar. Hem fiziksel oyun hem de fiziksel aktivite, obezite, kalp hastalığı, felç, kanser, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kaygı ve depresyonu azaltmaya ve uyku düzenini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Fiziksel Oyun

Çocukları fiziksel olarak aktif olmaya teşvik etmek için, onlara çeşitli şekillerde aktif olma fırsatları sağlamak önemlidir. Bu, oyun oynamayı, spora katılmayı, folklör öğrenmeyi, dans etmeyi veya oyun alanı ekipmanı kullanmayı içerebilir. Çocukların yaralanmadan fiziksel aktiviteye katılabilmeleri için güvenli ve uygun ekipmana erişimlerinin olduğundan emin olmak da önemlidir.

Bilişsel Gelişim

Küçük yaşlardan itibaren düzenli beden eğitimi alan çocuklar hayatlarının birçok alanında daha iyi konumlanırlar. İlköğretim okulları için çeşitli Beden Eğitimi ekipmanı ile beden eğitimi, çocukların yaşamlarındaki çeşitli sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenmelerini sağlar, bu da kendine güven, özsaygı ve dayanıklılık konusunda yardımcı olabilir. Tahterevalli, salıncak, yapboz oyun kuleleri ve diğer eşyalarla oynayan çocuklar, belirli oyun hedeflerine ulaşmak için bir takım olarak etkileşim ve işbirliği yapma şansına sahiptir. Bu tür bir katılım, yalnızca sosyal etkileşimleri geliştirmekle kalmaz, aynı zamanda tek bir pakette eğlenceli ve eğitici bir deneyim sunarak dil yeterliliğini de geliştirir.

Özgüven

Pek çok çocuğun becerilerini çok erken yaşlarda geliştirdiği kesindir. Fiziksel egzersiz ve fiziksel oyun, her çocuğun bu kritik zamanda bazı yeteneklerini keşfetmesine ve geliştirmesine olanak tanır. Doğru takip edilirlerse, bu çocukların çoğu yetişkinliğe kadar bu tür arayışlarda aktif olmaya devam edecek ve onlara spor aktiviteleri için bir tutku sağlayacaktır.

Çocuklarda Kalp Krizi Riski Artışı

Günümüzde çocuklar arasında kardiyovasküler sağlık sorunları vakalarında bir artış var, bu nedenle bunu engellemek için WHO, çocuklar için her gün en az bir saat orta ila şiddetli fiziksel aktivite önermektedir. Fiziksel aktivitenin çocuklarda da obeziteyi en aza indirdiğine dair bilimsel kanıtlar var. Bütün bunlar, doğru temel spor malzemeleriyle beden eğitimi yoluyla başarılabilir. Ayrıca zihinsel ve beden eğitiminin çocukların hafızalarını büyük ölçüde artırma ve konsantrasyonlarını geliştirme potansiyeline sahip olduğunu da göz önünde bulundurun.

Çocuklar ilk yıllarda bile her zaman öğrenirler, bu nedenle beden eğitimi almak öğrenmelerini kolaylaştırmak için çok önemlidir.

Bu tür fırsatlar, akademik fayda şansını artırabilir. Çoğu durumda, bu çocuklar gelişmiş yaratıcılıkları sayesinde problem çözmede harika olabilirler.

Anaokulu Beden Eğitimi

Tüm öğrencilerin yaşam boyu fiziksel olarak aktif olabilmeleri için fiziksel yeterlilik, sağlıkla ilgili uygunluk, öz sorumluluk ve fiziksel aktiviteden zevk almalarını artırmak için kaliteli beden eğitimi programlarına ihtiyaç vardır. Anaokulu beden eğitimi programları bu faydaları ancak iyi planlanmış ve iyi uygulanmışsa sağlayabilir.

Geliştirilmiş Fiziksel Uygunluk: Çocukların kas gücünü, esnekliğini, kas dayanıklılığını, vücut kompozisyonunu ve kardiyovasküler dayanıklılığı geliştirir.

Beceri Geliştirme: Fiziksel aktivitelere güvenli, başarılı ve tatmin edici katılımı sağlayan motor becerileri geliştirir.

Düzenli, Sağlıklı Fiziksel Aktivite: Tüm çocuklar için çok çeşitli gelişimsel olarak uygun aktiviteler sağlar.

Diğer Konu Alanlarının Desteği: Müfredat boyunca öğrenilen bilgileri pekiştirir. Bilim, matematik ve sosyal bilimlerde içeriğin uygulanması için bir laboratuvar görevi görür.

Öz Disiplin: Sağlık ve zindelik için çocuğun sorumluluğunun gelişimini kolaylaştırır.

İyileştirilmiş Yargı: Kaliteli beden eğitimi ahlaki gelişimi etkileyebilir. Öğrenciler liderliği üstlenme, başkalarıyla işbirliği yapma fırsatına sahiptir; Eylemleri ve düzenlemeleri sorgular ve kendi davranışlarının sorumluluğunu kabul eder.

Stres Azaltma: Fiziksel aktivite, gerginlik ve kaygıyı serbest bırakmak için bir çıkış noktası haline gelir ve duygusal istikrar ve esnekliği kolaylaştırır.

Güçlendirilmiş Akran İlişkileri: Beden eğitimi, çocukların başkalarıyla başarılı bir şekilde sosyalleşmelerine yardımcı olmada büyük bir güç olabilir ve olumlu insan becerilerini öğrenme fırsatları sunar. Özellikle geç çocukluk ve ergenlik döneminde danslara, oyunlara ve sporlara katılabilmek akran kültürünün önemli bir parçasıdır.

Geliştirilmiş Kendine Güven ve Benlik Saygısı: Beden eğitimi, fiziksel aktivitedeki beceri ve kavramlardaki ustalıklarına dayanarak çocuklara daha güçlü bir öz-değer duygusu aşılar. Daha özgüvenli, iddialı, bağımsız ve kendi kendini kontrol edebilir hale gelebilirler.

Hedef Belirleme Deneyimi: Beden eğitimi, çocuklara kişisel, ulaşılabilir hedefler belirleme ve bu hedefler için çabalama fırsatı sunar.

Çocuklar İçin 10 Eğlenceli Egzersiz Fikri

İşte Fiziksel Aktivitenin Çocuğunuza Sunduğu Faydalardan Bazıları.

  1. Kalbi Güçlendirir

Kalp bir kastır ve diğer kaslar gibi performansı düzenli olarak egzersizle zorlandığında artar. Kalp kasını güçlendirmek, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı erken çocukluk döneminde bile önlemeye yardımcı olabilir.

  1. Arterleri ve Damarları Temiz Tutmaya Yardımcı Olur

Egzersiz sayesinde insanların kanlarındaki yağ ve kolesterol seviyesi azalır. Ayrıca kan damarlarının duvarlarının esnekliğini arttırır ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bu, bir kişinin kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.

  1. Akciğerleri Daha Verimli Hale Getirir

Çok çalışmak, akciğer kapasitesini ve aynı zamanda vücuda giren ve çıkan havayı hareket ettirmedeki etkinliğini artırır. Sonuç olarak, vücuda daha fazla oksijen çekilir ve daha fazla karbondioksit ve diğer atık gazlar dışarı atılır. Düzenli egzersiz, hareketsizlik sonucu veya yaşla birlikte doğal olarak oluşan oksijen alımındaki düşüşü önlemeye yardımcı olur.

  1. Kan Şekeri Düzeylerini Düşürür

Egzersizin kandaki şeker birikmesini önlediği gibi aynı zamanda kişinin diyabet geliştirme riskini yani şeker hastalığı riskini azaltabilir .

  1. Ağırlığı Kontrol Eder

Bir kişi hareketsiz olduğunda, ihtiyaç duyulandan daha fazla kalori alma eğilimindedir. Bu kullanılmayan kaloriler yağ olarak birikir. Fiziksel olarak aktif olan biri, yağları alan ve kiloyu azaltan bir kalori açığına sahip olabilir. Azalan kilo kalbe iyi gelir ve özellikle şeker hastalığı olanlarda faydalı olabilir.

  1. Kemikleri Güçlendirir

Fiziksel olarak stres altında kasların güçlenmesi gibi, kemikler de güçlenerek tepki verir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, yetişkinler 20’li yaşlarında kemik kütlesini kaybetmeye başlar, ancak düzenli olarak egzersiz yapanlar yapmayanlara göre daha yüksek kemik yoğunluğuna ulaşırlar. Artan kemik yoğunluğu, kemiklerin yoğunluğunu kaybettiği, zayıfladığı ve gözenekli ve kırılgan hale geldiği bir durum olan osteoporozu önlemeye yardımcı olur.

  1. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Düzenli egzersiz yapan kişilerde kanser görülme oranı daha düşüktür. Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, hareketsizlikten en çok etkilenen kanserler kolon, endometriyal ve akciğerdir.

  1. Kan Basıncını Düzenler

Egzersizin, stres seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Bir kişinin vücudundaki stres seviyeleri azaldıkça, kan basıncı ve kalp hastalığı riski azalır.

  1. Enerji Düzeylerini Artırır

Düzenli egzersiz genellikle insanları daha enerjik hissettirir, daha aktif olmalarını sağlar ve gün içinde yorulma olasılığını azaltır.

  1. Duygusal İyiliği Artırır

Çoğu insan, egzersiz yaptıktan sonra kendilerini sakin ve iyi hissettiklerini bildirmektedir. Egzersizin morfinden yüzlerce kat daha güçlü ve doğal bir madde olan beta-endorfin salgıladığı bilinmektedir. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde Mayıs 2019’da yayınlanan bir araştırma, vücudun ürettiği bir ruh hali düzenleyici kimyasal olan serotoninin egzersiz sırasında arttığını ve sinir hücrelerimizin enerjisini ve gücünü artırarak Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozuklukları önlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Merkezi sinir sistemindeki artan serotonin seviyeleri, aynı zamanda, refah duyguları, iştahın artması ve zihinsel depresyonun azalması ile de ilişkilidir.

Herhangi bir ebeveyn veya bakıcı, bir çocuğun gün boyunca etrafta koşuşturup oynamasına izin vermenin herkesin yararına olduğu konusunda muhtemelen hemfikirdir ve bunu destekleyen birçok bilimsel araştırma vardır. Araştırmalar, günlük olarak daha aktif olan çocukların daha az hareket etme eğiliminde olduklarını ve okul çalışmaları da dahil olmak üzere önemli görevlere daha kolay odaklandıklarını tekrar tekrar gösteriyor.

Çocuklar Her Gün Ne Kadar Fiziksel Aktivite Yapmalıdır?

Çocuğunuza fayda sağlayacak bir günlük fiziksel aktivite rutini belirlemenin en iyi yolu, çocuk doktoruna veya birinci basamak sağlayıcısına danışmaktır. Aşağıdaki öneriler, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı tarafından yayınlanan The Physical Activity Guidelines for Americans kılavuzundan gelmektedir. Bu taslak, her yaştan insanı fiziksel aktivite yoluyla sağlıklarını korumaya teşvik etmek için kanıta dayalı rehberlik sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar: 2-3 Yaş

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, her gün, gün boyunca yaklaşık 60 dakikalık fiziksel aktiviteye (aktif oyun) katılmaya teşvik edilmelidir. Bu yaş aralığında yürüyecek, koşacak, tekmeleyecek, fırlatacak ve ellerine geçen hemen hemen her şeye uzanacaklar. Onlara bu motor becerileri uygulamak için yapıcı fırsatlar sunmak, sağlıklı gelişim için çok önemlidir.

Okul Öncesi: 3-5 Yaş

Okul öncesi çocuklar, üç ila beş yaş arası, fiziksel olarak aktif olmak için günde en az 3 saat harcamalıdır. Bu yaştaki çocuklar için aktif oyun, etrafta koşma, yakalama ve fırlatma, yüzme, bisiklete binme gibi eğlenceli aerobik egzersizleri içermelidir. Okul öncesi çağındaki çocuklar uyumanın yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmamalıdır. Bu nedenle, aktif olmaları için ne kadar çok fırsata sahip olurlarsa, fiziksel gelişim için o kadar iyidir.

Scroll to Top
Konuşmayı Başlat
Yardım İster misiniz?
Oyna ve Öğren Anaokulu Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi İçin Yazınız