Dil gelişimi çocuklarda anne karnında başlayan bir süreçtir. Beyin gelişimleri hızlı ilerleyen çocukların anadil eğitiminin yanı sıra ikinci dil eğitimi de anaokulu dönemi olan okul öncesi dönemde verilmeye başlanabilir. Erken yaştaki dil gelişimi geç yaşta öğrenilenin zorluğuna bakıldığında faydalıdır. O sebeple 2-6 yaş arasında alınan İngilizce eğitimi, çocuğunuzun ileriki yıllarda karşılaşması muhtemel olan zorlukların önüne geçmesini sağlayacaktır. Bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu bu gerçeklerden hareket eden Düzce Beyciler Mahallesi Prestij-1 Konutları içerisinde kurulu Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu olarak yabancı dili çocuklara erken yaşlarda öğretiyoruz.
Prof. Dr. Selçuk Şirin: Çocuklar Yabancı Dili Ne Kadar Erken Öğrenirse O kadar İyi
New York Üniversitesi’nde (NYU) Profesör olarak davranış bilim ve istatistik dersleri veren Selçuk Şirin, dünyadaki en büyük eğitim araştırmacılar derneği AERA’dan Araştırma Büyük Ödülü kazandı. Çocuklara yönelik pek çok araştırma kitabı bulunan Selçuk Şirin aynı zamanda Hürriyet Gazetesi’nde 2014 yılından beri haftalık köşe yazıları da yazıyor. 20 yıl süren akademik çalışmaların bir ürünü olan “Yetişin Çocuklar” kitabının da yazarı olan Selçuk Şirin yaptığı bir yayında yabancı dil öğrenmenin faydaları konusunda görüşlerini dile getirdi.
Prof. Dr. Selçuk Şirin dil gelişimi üzerine bildiklerimizin son 10-15 yıldır epey bir altüst olduğunu belirtti. Şirin, “Eskiden şöyle bir anlayış vardı. Önce anadili öğreneceksin. Anadil yerleştikten sonra ikinci dili, üçüncü dili öğreneceksin. Sıralı öğrenme diyorduk biz buna. Ama son dönemlerde yapılan araştırmalar şunu gösteriyor. Çocuklar doğuştan birkaç dil öğrenme kapasitesine sahip. Dolayısıyla ne zaman ikinci dil öğretilirin yanıtı şu: Her zaman öğretebilirsiniz. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Bunun da tabi yolu yordamı var.” ifadelerini kullandı.
Dil Öğrenilen Değil Kazanılan Bir Yeti
Eğer anne baba farklı dillerden geliyorsa anne bir dili baba bir dili sürekli konuşma kaydıyla çocuğa iki dilin aynı anda öğretebileceğini anlatan Şirin, şunları söyledi: “Öğretmek değil aslında. Dil öğrenilen bir şey değil kazanılan bir şey. Bizim doğuştan getirdiğimiz bir takım özellikler var. Çevreden biraz destek olursa hemen kavradığımız yetilerden bir tanesi dil. Bu açıdan 2 dil olur, 3 dil olur. Çocuklar 7 dile kadar öğrenme kapasitesine sahip. Ne kadar erken olursa iyi. Çok dilliliğin faydaları saymakla bitmez aslında. Bir tanesi zihinsel esneklik. Bu çok önemli. Birden çok dili öğrenen çocuklar zihinsel olarak daha esnek bir yapıya sahipler. Çünkü daha doğuştan ya da erken yaştan itibaren herhangi bir kavramın birden fazla ifade tarzını öğreniyorlar. Herhangi bir cümle kuruluşunun birden fazla yapılış tarzını öğreniyorlar. Bir anlamda birden çok paradigmayı bir anda öğreniyorlar. Böyle olduğu için de daha esnek bakabiliyorlar hayata. Bu da onların eleştirel düşünmesine, sentez yapabilmelerine, yaratıcılıklarına destek oluyor. Popüler literatürde şöyle şeyler duyarsınız: ‘İki üç dil konuşan daha zekidir. IQ’ları biraz daha yüksektir’ şeklinde. Ben o kadar ileri gitmeyeceğim. Ama iki dil ya da daha fazla dil konuşan çocukların zihinsel kapasitelerini daha iyi kullandıklarını, okulda örneğin kendilerini daha iyi ifade edebildikleri için derslerde olsun, daha başka alanlarda olsun daha başarılı olabileceklerini görüyoruz. Zaten böyle olduğu için de dünyada pek çok ülke aynı anda birden çok dili çocuklarına öğretmeye çalışıyor. Empati konusunda ben mesela İngilizce öğrendikten sonra Türkçeyi daha iyi kavradığımı düşünüyorum. İngilizcesini öğrendiğinde aa bu böyleymiş dediğin ve tekrar dönüp Türkçede daha iyi kavradığım pek çok konu var. Tersi de geçerli.”
Çok Dil Öğrenmek Çocuklar İçin Zor Olmaz mı?
Bu soruya Prof. Dr. Şirin şöyle cevap veriyor: “Genelde eskiden dil gelişiminin böyle sıralı olduğuna inandığımız zamanlardan kalma bir sorudur. Yani önce ana dil öğrenilecek sonra ikinci dil. İkisi bir arada öğrenilirse çocuğun kafası karışır gibi düşünülüyordu. Şimdi iki dil ya da ikiden fazla dili aynı anda öğrenen çocuklarda gerçekten de iki dilde de biraz geç başlama durumu gözlenebilir. Yani çocuk iki dili birden aynı anda öğreniyorsa yani hem Türkçeyi hem İngilizce’yi aynı anda öğreniyorsa hem Türkçeyi hem İngilizceyi biraz daha geç konuşmaya başlıyor. Neden? Çünkü aynı anda birden çok kavram öğreniyor. Fakat bu şu demek değil. Çocuklar birden çok dili aynı anda öğrenme kapasitesine sahip değil demek değil. Çünkü biz aslında farkına varmadan bir objeyi birden çok kelimeyle ifade etme kapasitesine sahibiz. Mesela şunu alayım ben. Bu nedir? Elimde kahve fincanı var. Bence kupa var elimde. Bir çocuk hem bardak, hem kupa, hem kahve fincanı diyebilir. Şimdi bu üç kelime bir obje için kullanılıyor. İngilizcesi cup (kap) diyelim. Türkçesi kahve fincanı. Çocuk bakımından baktığınız zaman iki kelime var. Bir tanesini Türkçe bir tanesi İngilizce olması o kadar da önemli değil. Önemli olan zaten o dillerin gramer yapısı. Kimi araştırmacılar altı yedi dili çocukların öğrenebileceğini var sayıyorlar. Bundan dolayıda pek çok ülkede okul öncesinden itibaren çocuklara birden çok dil öğretilir. Ben Türkiye’de de bu bilincin, bu algının yaygınlaşmasını arzu ediyorum. Çünkü birden çok dil öğrenildiği zaman insanların hem zihinsel olarak kapasiteleri artıyor. Hem empati seviyeleri artıyor. Hem de zihinsel esneklik bakımından, hem problem çözme noktalarında gelişmelerine katkıda bulunmuş oluyoruz. Hem de zaten işte ekonomik olarak, kariyer bakımından uluslararası ilişkilere etkileri bakımından ciddi bir getirisi olan iki ya da üç dilli çocuklar yetiştirmiş oluyoruz.”
Çocuklar yabancı dil eğitimine ne zaman başlamalı?
Çocuklara yabancı dili eğitimi vermenin belirli bir yaşı olmamakla birlikte yabancı dil eğitimine 3 yaşından önce başlanması dilin öğrenilmesini kolaylaştırdığı uzmanlarca dile getiriliyor. Genellikle bir dilin etkin bir şekilde kullanımının 4 yaş olduğu hesaplanıyor. Ancak 3 yaş öncesi çocuklar bir yabancı dille ne kadar fazla ilgilenirlerse bu dili konuşmaları o kadar hızlı oluyor.
Öğrenme şekilleri neden önemli!
Okul öncesi dönemde dil eğitimine başlayan çocuklarda öğrenme tarzı önemlidir. Çünkü bunu bir ders gibi algılayarak sıkı tutulmaya çalışan çocuklar yabancı dilden sıkılabilirler. Çocuğun hayatı oyun üzerine kurulu olduğu için çocuklara yabancı dil öğretmenin en iyi yolu oyun ile öğretmektir. Çocukla iletişim oyun ile daha kolay olduğu için oyunla birlikte yabancı dil eğitimi daha başarılı sonuçlar verebilir.
9 Maddede Erken Yaşta Yabancı Dilin Faydaları
- Teknoloji çağında geleceğin yetkinliklerine ayak uydurmak ve başarıyı yakalamak yabancı dil ile mümkün.
- Zihinsel ve bilişsel gelişime destek oluyor.
- Dil gelişimini destekliyor.
- Hafızayı güçlendiriyor.
- Dikkati artırıyor.
- Sosyalleşmeyi artırıyor.
- Kendine güveni artırıyor.
- Öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
- Akademik başarıyı artırıyor.
Ayrıca Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Menekşe Güner Özbilenler’in okul öncesi yabancı dil eğitimiyle ilgili görüşlerini buradan okuyabilirsiniz.
Düzce’de İngilizce Eğitimi Artık Çok Kolay
Siz de çocuğunuzun Düzce’de anaokulu çağında İngilizce öğrenmesini istiyorsanız, Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu’na gelin uzman kadromuzla çocuğunuzun kariyerini birlikte planlayalım.