Düzce’de Anaokulu Öğrencilerine Yönelik Müzik Eğitimi
Düzce Beyciler Mahallesi’nde bulunan Oyna ve Öğren Anaokulu olarak öğrencilerimize kendi seviyelerinde müzik eğitimi veriyoruz. Müziğin beynin hem mantıksal hem de yaratıcı yönlerini kullanan birkaç aktiviteden biri olduğunu biliyor muydunuz? Gelin bu konuyu biraz irdeleyelim.
Okul Öncesi Dönemde Müziğin Yararları
Okul öncesi dönemin ilk yıllarında müziğin faydaları birçok farklı çalışmada araştırıldı. Beyin ve Yaratıcılık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, çocukluktaki müzik deneyimlerinin çocukların beyinlerinin ses işleme, dil gelişimi, konuşma yapısı ve hatta konuşma algılamasındaki gelişimini hızlandırabileceğini buldu.
Avustralya merkezli kurulan, 0-6 yaş grubu çocukların, ailelerinin ve erken çocukluk eğitimi ve bakımı alanındaki eğitmenleri yararına hareket eden bir erken çocukluk savunuculuğu kuruluşu olan Early Childhood Australia’ya göre çocukları erken yaşlarda müziğe teşvik etmenin bu yaş grubundaki çocuklar için oldukça faydası vardır.
3 Maddede Şarkılar ve tekerlemeler aracılığıyla bilgileri dinleme ve hatırlama
- Aritmetik Ve Sayma:
Müzik, çocukları ritim, sayma ve zaman tutma gibi Matematiksel kavramlarla meşgul eden bir tempoya ayarlanmıştır.
- Konuşma Tanıma:
Çocukların kelime dağarcığını ve iletişim becerilerini de geliştiren kelimeleri tanıma ve yeniden üretme becerisi kazandırmıştır. Bedenlerimizi bir ritimde dans etmek ve hareket ettirmek, ayrıca sesleri ve hareketi kontrol etmek için gerekli olan fiziksel denge ve motor becerilerini geliştirmiştir.
- Dinleyerek Problem Çözme:
Çocukların yaratıcılığını geliştiren üretme, besteleme ve doğaçlama fırsatları verir. Fikir ve değerleri paylaşma ile birlikte oynama gibi sosyal beceriler kazandırır.
7 Nedenle 0-6 Yaş Grubu İçin Müziğin Faydaları
Müzik güçlü bir araçtır. Müziğin 0-6 yaş grubu için faydaları sayısızdır. Müzik; ince ve kaba motor becerileri kazandırdığı gibi dil ve okuryazarlık, sosyal, duygusal ve diğer yetkinlikler dahil olmak üzere bir çocuğun tüm alanlardaki gelişimine yardımcı olur.
Müfredatımıza ve sınıf derslerimize müziği dahil etmemiz için 7 neden var.
- Müzik sakinleştiricidir ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur
Her şeyden önce, müzik bir ruh hali yükselticisidir. Araştırmalar, duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Ayrıca, tıbbi sonuçları göz önüne alındığında ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermiştir. Müzik dinlemek, beynin “iyi hissettiren” kimyasalları olan endorfinleri serbest bırakır. Bunun, çocukların günlük hayatta karşılaştıkları olumsuz durumlarda sakinleştirici etkisi olmak üzere çok sayıda faydası vardır.
- Bilişsel gelişimi geliştirir
Müziğin öğrenmeyi ve hafızayı geliştirdiği, bunun da öğrencilerde akademik performansı iyileştirdiği gösterilmiştir. Bu yaş grubu çocuklarda düzenli müzik eğitimi almak zorunda olmadığı gibi amatör müzik yapmanın profesyonel müzik eğitimi alan bir çocuktan daha fazla faydaları olduğunu gösteriyor. Müziğin bilişsel gelişime faydası hakkında daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Müzik her şeyi unutulmaz kılar. Dersleri akılda kalıcı şarkılara ve ritimlere ekleyerek öğrencilerin odaklanmalarına ve onlara öğrettiğiniz şeyleri daha iyi hatırlamalarına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu yüzden bir öğretmen olarak müzikle eğitimi ders planlarınıza dahil etmelisiniz.
Üzerinde çalıştığınız ders ne olursa olsun öğrencilerin bilgileri hatırlamalarına yardımcı olacak bir melodi ekleyin. Müzik yoluyla eğitimin belki de en bilinen örneği alfabeyi öğrendiğimiz zamandır. Ancak bu tekniği Matematik, Fen veya herhangi bir derse dahil edebilirsiniz o dersi akılda daha kalıcı hale getirebilirsiniz.
- Müzik koordinasyon ve motor becerileri artırır
Çocuklar, bir şarkının veya melodinin ritmine göre basitçe alkışlayabilir, el çırpabilir ve dans edebilirler. Bir şarkıya geçme konusundaki doğal eğilimleri, koordinasyon ve kaba motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Sonuçta, herkes doğuştan gelen bir ritim duygusuyla doğar. Bebeklerde müzik, daha anne karnındayken ve annelerinin kalp atışlarını deneyimlediklerinde başlar.
Ayrıca, çeşitli davullar, ksilofonlar, tefler ve diğer müzik aletleri olmak üzere, küçük çocukların ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir dizi enstrüman vardır.
Unutmayın ki, öğrencilerinizi bu enstrümanlara yönlendirmenizin nedeni, onları bu aletleri çalmada ustalaşmalarını sağlamak değil, sadece motor becerilerini eğlenceli bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olmanın ve müzik yoluyla eğitimi tanıtmanın bir yoludur.
- Müzik yoluyla eğitim duygusal gelişime yardımcı olur
Müziğin sınıf içi faydalarından bir diğeri de duygusal gelişimi desteklemesidir. Müzik, çocukların mutluluk, korku veya öfke gibi yaşadıkları duyguları tanımlamasına ve ifade etmesine yardımcı olabilir. Örneğin, öğrenciler yağmur sesi gibi belirli bir duyguyu ortaya çıkaran bir sesi duyabilirler. Bu onlarda rahatlama hissi uyandırır. Aslında, son zamanlarda, California Üniversitesi bilim adamları, eğlence, neşe, rahatlama, üzüntü, ürkeklik gibi müziğin uyandırdığı 13 temel duygunun haritasını çıkardılar.
Araştırmalar, grup müzik etkinliklerine katılan çocukların, aynı etkinliklere katılmayan çocuklara göre daha fazla işbirliği sergilediklerini ortaya koymuştur. Son olarak, araştırmalar düzenli olarak müzik çalan, grup halinde birlikte şarkı söyleyen ve dans eden çocukların başkalarıyla empati kurma kapasitelerinin arttığını göstermiştir.
- Müzik, hayal gücüne ve yaratıcılığa yardımcı olur
Müzik de dahil olmak üzere yaratıcı oyun, yeni yürümeye başlayan bir çocuğun gelişimi için çok önemlidir. Duygusal, fiziksel, zihinsel ve sosyal olarak gelişmesine yardımcı olur. Müzik, küçükler için önemli bir kendini ifade etme biçimidir. Çoğu zaman çocuğunuzu kendi kendine şarkı söylerken görmüşsünüzdür. Bu alanda yapılan bir çalışma, mutlu müzik dinlemenin yaratıcılığın önemli bir bileşeni olan daha farklı düşünmeyi teşvik ettiğini ortaya koyuyor. Müziği sınıfa dahil ettiğinizde, çocuklar hayal gücü ve yaratıcılığın tüm temel unsurlarını yaratma, keşfetme, deneme ve deneyimleme fırsatına sahip olurlar.
- Dil ve okuryazarlık becerilerini geliştirir
Çocuklarınıza düzenli olarak şarkılar ve tekerlemeler söyletmelisiniz. Müzik onların dil ve iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlayacaktır. Müziği müfredatınıza dahil etmek, çocuklara yeni kelimeler tanıtmanın mükemmel bir yoludur ve sonuç olarak okuryazarlık gelişimlerinin her alanına; harf bilgisi, kelime bilgisi ve fonolojik farkındalık gibi olumlu etkisi olacaktır.
- Müzik ekip çalışmasını teşvik eder
İster ikili oyunlarda ister küçük bir çocuk topluluğunda veya tüm sınıfla birlikte müzik yapmalarını sağlamak, ekip çalışmasını ve işbirliğini teşvik etmenin harika bir yoludur.
Müzik Çocuk Gelişimi İçin Neden Önemli?
Müziğin erken çocukluk eğitiminde pek çok faydası vardır. En önemlisi beyin gelişimi üzerindeki doğrudan etkisidir. NAMM Vakfı (Ulusal Müzik Tüccarları Vakfı), enstrüman çalan çocukların Matematikte daha iyi olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Özetle söyleyecek olursak Müzik eğitimi;
- Beyin güçlerini geliştirmeye yardımcı olur,
- Sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur,
- Güvenlerini geliştirmelerine yardımcı olur,
- Yaratıcılığa ilham verir,
- Onlara sabrı öğretir,
- Harika bir ifade biçimidir,
- Onlara disiplini öğretir.
Oyna ve Öğren Anaokulu Düzce
Düzce Anaokulu Müzik eğitimi için Beyciler Mahallesi’nde Prestij-1 Konutları içerisinde bulunan Özel Oyna ve Öğren Anaokulu ile iletişime geçin. Düzce’de 0-6 Yaş grubu Müzik eğitimde okulumuz alanında uzman Müzik öğretmenleri ile hizmet vermektedir.