Bu yazıda, anaokulu öğrenci velilerinin merak ettikleri bazı soruları cevaplandırmaya çalıştık. İşte size arama motorlarında en fazla sorulan sorular ve cevaplarımız;
Anaokulu ile Kreş Aynı Şey mi?
Okul öncesi çağında çocuğu olan anne babalar araştırmalarını yaparken karşılaşacakları terimler arasında, kreş ve anaokulu kavramlarının ön sırada yer aldığı görülür. Bu kelimeler çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Peki gerçekten bu terimler aynı anlama mı geliyor yoksa farkları var mı? Varsa bu farklar nelerdir?
Kreş Nedir?
Kreşler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yönetmeliği’ne göre kreş, 0-2 yaş grubu çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı bakımevleridir. Kreşler Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak açılırlar.
Peki neden herkes kreş diyor diye haklı olarak sorabilirsiniz. Belki de söylemesi kolay olduğu için olabilir. Okul öncesi eğitim kurumları ile ilgili terimleri sizlere anlatalım.
Anaokulu Nedir?
Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinde Anaokulu 36-66 ay arası çocukların ilköğretime hazırlanmasını sağlayan eğitim kurumu olarak belirtilmiştir. Anaokulu, çocukların ilköğretim standartlarına donanımlı olarak hazır hale gelmesine ve ilkokula başladıklarında uyum konusunda daha az problem yaşamalarına yardımcı olan eğitim kurumudur. Resmi ya da özel olarak kurulabilirler.
Kreşle Anaokulu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kreş terimi okul öncesi eğitim kurumlarında en çok kullanılan kelimedir. Çevremizde de pek çok kez duyduğumuz kreş terimini okul öncesi eğitim ile ilgilenen herkesin kullandığını görürüz. Mesela “Yeni bir kreş açılmış”, Çocuğumu kreşe verdim”, “Acaba hangi kreş daha iyi?” v.b. sorular çevremizde özellikle eğitim ve öğretim hayatının başlangıcında sık sık duyarız.
Kreş halk ağzında asıl anlamının dışında kullanılmaktadır. Peki kreş gerçek anlamıyla ne demektir?
Öncelikle her iki kuruluşun birbirinden farklı yerlerden onay aldığını belirtelim. Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iki kuruluşa ayrı ayrı onay veren ilgili kurumlardır. Anaokulları; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumları iken, kreşler ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlıdır.
Kreşlerde Eğitim Veriliyor mu?
Kreşler ve gündüz bakımevleri tıpkı anaokulunda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu okul öncesi eğitim müfredatını uygulamak zorundadırlar. Kreşlerde müfredata uygun eğitim verilir.
Kreş ve Anaokulunda Verilen Eğitim Aynı mıdır?
Teorik olarak bir fark olmamakla birlikte her kurumun kendi eğitim felsefesi doğrultusunda uyguladıkları farklı yöntemler bulunmaktadır. Sonuç olarak, her iki kurumunda birinci amacı, çocuklarımızı ilköğretime hazırlamaktır. Çocuğun gelişim hızını doğrudan etkileyen faktörler, kullanılan yöntem ve tekniklerdir.
Kreş ve Anaokulu Arasındaki Tek Fark Bağlı Oldukları Kurum mu?
Elbette hayır. Kurumda çalışan personel, eğitim müfredatı ve eğitim yaklaşımları gibi birçok farklı durumlar bulunmaktadır.
Ana Sınıfı Nedir?
Ana sınıfı ise genellikle ilköğretim kademelerinde yer alır. Yani ilköğretim 1. sınıftan önceki dönemi kapsar. Bir nevi ilkokula ön hazırlık eğitimlerinin yapıldığı sınıflardır. 66 ay üzeri çocuklara yöneliktir diyebiliriz. Anaokulu ile ilkokul 1. sınıf arasındaki 1 yılı kapsamaktadır.
Anaokulu ve Ana Sınıfı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Anaokulları bağımsız bir okul gibi çalışırlarken, ana sınıfı bir ilköğretim okulunun içindeki ilköğretim çağına gelmiş çocuklar için eğitim hizmetlerinin verildiği 1. sınıfa hazırlayan sınıftır.
Gündüz Bakımevi Nedir?
Gündüz bakımevleri, tıpkı kreşler gibi Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak çalışırlar. 24-66 ay arası çocukların günlük ihtiyaçlarının karşılandığı okullar yönetmeliğe göre, bakımevi olarak isimlendirilirler. Anaokulu gibi çalışırlar ama özünde bakımevidir. Milli eğitim müfredatına tabidirler.
Çocuğunuz için uygun bir yer arayışındaysanız, önünüze çeşitli seçenekler çıktığını göreceksiniz. “Çocuğum eğlensin, mutlu olsun, biz yokken ona iyi bakılsın” diyorsanız ve çocuğunuz 0-24 ay arasında ise gönderebileceğiniz tek yer kreşlerdir. Eğer çocuğunuz 24 ay ve üzeri ise o zaman iki alternatifiniz var. Ya gündüz bakımevini tercih edeceksiniz ya da anaokulunu seçeceksiniz. 1. Sınıfa hazır olduğu düşünülmeyen çocuklar ana sınıfında devam etmektedirler.
Kreş ve Gündüz Bakımevi Arasında Ne Fark Vardır?
Yukarıdaki açıklamaların ışığında kreşler daha çok bebek grupları için bakım yapan yerlerdir diyebiliriz. 24 aydan büyük 66 aydan küçük çocukların yer aldığı okul öncesi kurumlar ise gündüz bakımevleri olarak adlandırılırlar.
Çocuğumu Anaokuluna mı, Kreşe mi, Yoksa Gündüz Bakımevine mi Göndermeliyim?
Eğer çocuğunuz 2 yaşından küçükse tek alternatifiniz kreştir. Eğer çocuğunuz 2 yaşından büyük ama 3 yaşından küçük ise gündüz bakımevine gönderebilirsiniz. 36 Ay ve üzeri çocuklarınızı anaokuluna veya gündüz bakımevlerine gönderebilirsiniz.
Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu Neden Gereklidir?
Bilindiği gibi insan hayatındaki tüm gelişimin önemli bir bölümü 0-6 yaşlarında olmaktadır. 0-6 yaşlarda insana yapılan yatırım en hızlı geri dönüşü olan yatırımdır. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, gelişimin en hızlı olduğu dönem olduğu için bu dönemde okul öncesi eğitim, çocuk için hayati öneme sahiptir. Düzce Anaokulu bu verimli dönemi en iyi şekilde geçirmeniz için size fırsatlar sunuyor.
Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu Çocuğuma Neler Kazandırır?
10 Başlıkta Anaokulunun Faydaları
- Sosyalleşme
- Özgüven
- Başkalarına Saygı Duyma
- Paylaşmayı Öğrenme
- Motor ve Bilişsel Becerilerin Gelişmesi
- Dil Gelişiminin Desteklenmesi
- Spor Alışkanlığı Kazanma
- Düzenli Yaşama Uyum Sağlama
- Öğrenme Alışkanlığı Kazanma
- Konsantrasyon Becerisi Kazanma
Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasında hayati önemi olan anaokullarında aranması gereken özellikleri bilmemiz gerekir. Anaokulunu tanımaya yönelik aşağıdaki sorulara tatmin edici cevaplar bulmadan anaokulu tercihi yapmayın. Anaokulu seçme süreci zorlu ve zaman alan bir yoldur. Bu zorlu süreci kolaylaştırmak adına sizin için aşağıdaki soruları hazırladık. Bir form oluşturup görüştüğünüz tüm okullardan aldığınız cevapları bu formlarla karşılaştırabilir ve çocuğunuz adına daha iyi bir okul olması için, daha sağlıklı karar verebilirsiniz.
- Çocuklar kaç kişilik gruplara ayrılıyor, öğretmen başına kaç çocuk düşüyor?
- Öğretmenlerin deneyimi nasıl?
- Personel ne kadar süredir orada çalışıyor?
- Öğle yemeği menüsünde ve ara öğün menülerinde neler var?
- Ne tür aktiviteler var, bu aktiviteler çocukların yaşlarına uygun mu?
- Anne baba katılımına izin veriliyor mu?
- Okulun bahçesi var mı, bahçe ne sıklıkla çocuklar tarafından kullanılıyor?
- Çocuklar okul dışında farklı aktivitelere gidiyor mu?
- Çocuklar her an yetişkin gözetiminde mi?
- Oyuncaklar ne sıklıkta yıkanıyor ve temizleniyor?
- Çocukların günlük rutinleri var mı, neler?
- Okulda disiplin nasıl sağlanıyor? Ceza veriliyor mu? Veriliyorsa ne tür cezalar uygulanıyor?
- Hasta ve yaralı çocuğun ilk bakımı nasıl yapılıyor? İlk yardım bilgisine sahip personel var mı?
- Okul binası kaç yıllık? Depreme karşı dayanıklı mı?
- Yangın durumunda acil çıkış kapısı, yangın merdiveni var mı?
- Okul ne zaman tatile giriyor?
- Öğretmen çocuk ilişkileri nasıl? İhtiyaçları olduğunda öğretmenler hemen çocukların yardımına yetişiyor mu?
- Çocuklar anaokulundayken kendilerini evinde gibi rahat ve mutlu hissediyor mu?
- Öğretmen güler yüzlü mü? Yaptığı işi seviyor mu?
- Çocuğun yaşam alanları (oyun alanı, bahçe, tuvalet, mutfak) temiz ve hijyenik mi, ne sıklıkla yıkanıyor?
Bu soruları çoğaltmak mümkün, siz de aklınıza takılan soruları lütfen bizimle paylaşın. Eğitim uzmanlarımız, öğretmenlerimiz sizin merak ettiğiniz soruları cevaplamak için sizleri bekliyor.Özel Düzce Oyna ve Öğren Anaokulu olarak bize emanet edilen çocuklarınızı en iyi şekilde geleceğe hazırlıyoruz. Detaylı bilgi için eğitim uzmanımızdan görüşme talep edin.